Arxius

Com migrar un usuari de Windows a GNU/Linux

Escrit al 2005-11-06 00:00:00 per Pinucset

Tots tenim amics o almenys coneguts que empren Windows, la majoria no saben ni perquè. I això és un fet que malauradament és molt normal. Per tant tenim un deure sobre ells, el deure de migrar-los al programari lliure.

En aquesta petita guia aprendràs com migrar un usuari a GNU/Linux de manera que a ell li sigui tot molt fàcil i tu ens ajudis a extendre el programari lliure.


Tots tenim amics o almenys coneguts que usen Windows, la majoria no saben ni perquè. I això és un fet que malauradament és molt normal. Per tant tenim un deure sobre ells: el deure de migrar-los a programari lliure.


De la mateixa manera que la nostra mare es va veure obligada a alimentar-nos fins que marxem de casa, nosaltres ens veiem obligats a civilitzar els nostres propers.
Per això us donaré una sèrie de passos a seguir quan us hageu d'enfrontar amb un usuari típic de Windows:
El primer de tot és saber en què utilitza l'ordinador el nostre subjecte. Si la seva resposta és de l'estil de Messenger, navegar i baixar pelis, la migració a GNU/Linux serà fàcil ja que tot això ho pot fer perfectament amb GNU/Linux.



Si ens diu que utilitza aplicacions que només existeixen per a Windows (Photoshop, Visual Basic, etc.) el primer que podríem fer és ajudar-lo a conèixer eines per a Linux amb les quals es pot fer el mateix que ell fa amb les de Windows i, en el cas que aquestes no siguin prou potents aquesta persona podria ajudar en el seu avanç (via donacions, traduint , enviant errades, suggeriments o programant (si en sap).


També cap la possibilitat que utilitzi algun emulador (Wine, Cedega) per algunes aplicacions les quals potser no en disposa a GNU/Linux o no són prou potents.


El primer de tot és demanar-li perquè utilitza Windows. Jo he rebut diverses respostes, per exemple:



  • Perquè es fàcil. A la qual hem de respondre preguntant-li si no ha tingut mai problemes amb virus i demés martingales. Li expliquem que Linux és més segur i que no tindrà virus i se'l plantejarà. Sembla que la gent té tan assimilat que és normal tenir virus, problemes amb programari espia i demès coses estranyes que ni es planteja que això no és normal.


  • Perquè venia amb l'ordinador. Digues-li si sempre es conforma amb el que li donen, encara que sigui el pitjor. L'únic que hem de fer és instal·lar-li un Linux i ajudar-lo els primers dies :)
  • Perquè ho fa servir tothom. Sí clar, les mosques també mengen merda i n'hi han moltes. Li intentarem explicar els motius pels quals molta gent l'usa i possiblement ho entendrà i es plantejarà altres sistemes operatius.
  • Ja em va prou bé. Sí, amb una màquina d'escriure també es poden fer escrits, però oi que tu ara utilitzes programes més avançats? Doncs continua avançant i mira més endavant de les teves fosses nassals. A més, segur que li pot anar millor.
  • No ho sé. Serà la resposta més freqüent, li expliquem que és el programari lliure i tal i generalment la gent escoltarà.
  • Ets un freak rallant amb cara de Tux . L'hem parida, és el Ballmer i ja va a buscar una cadira.


    Després d'aquestes preguntes inicials li hem d'explicar els avantatges ètics de GNU/Linux. És a dir, la llibertat que et dóna el programari lliure hauria de ser quelcom tant normal com poder obrir el capó d'un cotxe. És completament estrany que un món així estigui dominat per quelcom tant privatiu. Oi que si des de Movistar no es pogués trucar a Amena tot el món es tornaria boig? Perquè no passa en el programari?. Seguidament poden passar dues coses:

  • I? Veiem que no li han afectat gens els nostres ideals i potser li hauríem d'intentar explicar alguns avantatges tècnics.
  • Doncs no ho sabia, he de provar GNU/Linux! Bé, si més no té una mica de curiositat, segurament quan provi GNU/Linux se'l quedarà.

    També hem de dir que els catalans tenim un avantatge, i és que molts catalans estimem el nostre idioma i molts migren només perquè molts programes estan en català. Li diem que el Windows és en castellà perquè són fatxes i aquest ja usarà GNU/Linux de per vida, ;-D.


    També hi han certes aplicacions, com per exemple l'Amarok que motiven molt la gent, els dius que els sortirà la lletra de la cançó per pantalla i tal i més d'un 'fliparà' un munt.


    Si tot ha anat bé aquesta persona tindrà ganes de provar GNU/Linux. Per tant hem de passar a la segona fase, li hem d'instal·lar GNU/Linux. El més important és estar amb ell ajudant-lo. Si Windows li va venir instal·lat i no el sap instal·lar no té cap obligació d'aprendre a instal·lar GNU/Linux, tot i que no amagui cap secret. Per tant anirem a casa seva (si viu a prop nostre) i l'ajudarem en tot el que puguem.


    La qüestió és que al final de la tarda tingui tot d'icones que li facin la vida fàcil, i perquè no, si diu que li agrada GNU/Linux i el vol fer servir li fotem el Grup enlaire així ens assegurem que usarà Linux.


    Però aquí no s'acaba la nostra feina, a diferència de Microsoft no ens conformem amb “vendre” un producte, volem que aquest sigui utilitzat i ajudar els nostres companys.


    Per tant ens hem de preparar d'unes quantes setmanes de dubtes, etc. a les quals respondrem tan amablement com puguem.


    En unes setmanes ja haurà detectat que GNU/Linux li és un amic. I si porta dues setmanes amb ell vol dir que ja s'ha acostumat i que, per tant, ha descobert els seus avantatges .És a dir, que ja ha oblidat Windows. “Mission acomplished”.


    També és important anar-li preguntant si utilitza GNU/Linux. Si et contesta que sí perfecte, si et diu que no mala sort: ell s'ho perd.


    Hi ha gent, que un cop ha migrat a programari lliure descobreix un món completament nou, un món on no hi han virus, ni problemes, ni res, i si li vas deixar el seu escriptori ple d'icones el més segur és que d'aquí uns mesos encara les tingui igual :D


    I recorda, tu migres una persona, però tota la gent que vegi que fa servir GNU/Linux coneixerà GNU/Linux. Si algun amic seu té algun problema amb Windows ell li recomanarà GNU/Linux, i segurament l'ajudarà tal com tu l'has ajudat a ell. De manera que no has ajudat a una persona, n'has ajudat milers, ja que la cadena s'anirà passant.


    Des d'aquí us animo a ajudar a la gent a migrar a programari lliure, sempre i quan tingueu temps lliure, ja que us veureu metrallats a preguntes durant unes quantes setmanes.
  • Categories: Articles, Iniciació


    Comentaris

    • Re: Com migrar un usuari de Wi Ahhhhhh Les paraules prohibides als que s'inicien en Linux: Debian, Gnome, Ubuntu. Vols que un usuari de Windows provi Linux i torni rapidament a Windows ? Instalali una distro "Debian" i llavors li dius que per configurar qualsevol cosa ha d'utilitzar la consola i una cosa que es diu "vi". Fes el favor, instalat una distro seria, per exemple OpenSuse i deixa els frikis amb els seus rotllos. El Gnome configurable = KDE

      Escrit al 2006-12-29 15:37:44 per Anònim

    • Re: Com migrar un usuari de Wi El Gnome configurable = KDE Oeeee, pensava que aquests flames i els seus integristes o gent buscant merder, nomes se'ls veia a Barrapunto.

      Escrit al 2006-12-29 15:38:43 per Anònim

    Arxius