Arxius

Diccionari de català

Escrit al 2005-04-18 00:00:00 per xavierfim

Presentació d'un script en bash que permet accedir al diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans.


Arran de la notícia apareguda a CATUX sobre una seqüència que permetia comptar lletres vaig decidir-me finalment a fer una humil contribució a la comunitat del programari que tant m'ha donat, a partir d'una necessitat personal.



Acostumo a visitar el diccionari del Institut d'Estudis Catalans (IEC) i necessitava una manera més pràctica que no pas obrint un navegador cada vegada i buscant la pàgina als punts preferits. Donava la casualitat que Javier Fernández-Sanguino Peña (que malgrat la coincidència de nom i cognom, no som el mateix ;-) ) havia fet una petita utilitat en línia de comandes per a accedir al diccionari de la "Real Academia de la Lengua" (aquí i aquí).



Agafant-ne la idea he mirat d'adaptar-ho al servei que ofereix l'IEC i d'aquí n'ha sortit aquesta petita utilitat: iec.sh. La podeu descarregar de http://catux.org/arxius/iec.sh.



El que fa aquest programa és connectar-se al web de l'IEC, esbrinar quin és el número de la paraula que estem buscant i, després, tornar-se a connectar a la pàgina que conté la definició i que es pot trobar sabent el número de la paraula. Tot plegat, doncs, ha de fer dues crides al servidor de l'IEC.



Problemes, dubtes i coses a fer? Oi tant, a cabassos. Us en faig cinc cèntims per si algú més té la intenció de posar-s'hi:



  • No estic segur que si el programa no troba la paraula mostri adequadament un missatge d'error.


  • Seria interessant que si es cerqués més d'un terme el programa iterés i es repetís per a cadascun dels termes cercats.


  • Hi ha paraules que tenen més d'una entrada (un número al diccionari). De moment, el programa només accedeix a la primera entrada.


  • Estaria bé que el programa també cerqués al web del Diccionari català-valencià-balear, l'"Alcover-Moll" [6] i presentés ambdós resultats.







  • Vull donar les gràcies especialment a en Carles Pina i Estany, qui em va desencallar en un parell de punts i qui s'ha ofert per penjar el programa al web de Catux. Gràcies.




    Espero que sigui útil.

    Categories: Articles, Varis


    Comentaris

    • Sense comentaris
    Arxius