Arxius

Gimp: aclarir fotografies

Escrit al 2006-08-31 00:00:00 per cpina

Qui fa fotos segurament ha tingut aquest problema alguna vegada: una foto massa fosca. A vegades amb la càmera de fotos es pot arreglar d'alguna manera, però què passa si no podem fer una altra foto?

En aquest article es veurà com fer més clara una foto. Però no modificant la brillantor, sinó d'una manera que normalment dóna molt més bons resultats.

Tothom qui fa fotos li ha passat alguna vegada un petit problema: "ha quedat fosca" (subexposada, en el món de la fotografia). A vegades es torna a fer la foto (afegint flaix, obrint els llums). A vegades, un cop a l'ordinador, intentem aclarir-la d'alguna manera. Normalment modificant la brillantor i el contrast, sense obtenir grans resultats.

La foto, augmentant la brillantor queda més clara tota. El que era una mica clar, passa a ser enlluernador, i el que era fosc passa a ser més clar. Però hi ha una manera millor d'arreglar la foto, sempre parlant d'un cop feta i no amb la càmera.

Veiem la foto original:

(Exemple real tret de galeria de les V Jornades de PL)

L'obrim amb el Gimp i anem al menú "Eines" - "Colors" - "Nivell". Allà apareix un quadre de diàleg com aquest:



Veiem els Nivells d'entrada, que a partir de la meitat són nuls. Són els colors més clars, com veiem a la barra inferior. Només cal moure el triangle dret perquè quedi com està a la captura de pantalla anterior, és a dir, fins on hi ha colors.

Els nivells de sortida ja són correctes: els volem del negre al blanc. Així modifica els nivells de l'imatge perquè hi hagi del més blanc al més negre, i aclareix la imatge de forma coherent.

La imatge de sortida:


Versió un pèl avançada
A sota hi ha 3 pinzells, si hi deixem el punter a sobre ens dirà què és cada pinzell. Un és per triar un punt negre, gris i blanc. D'aquesta manera, i seleccionant els colors, el Gimp calcula com hauria de ser la foto. A vegades dóna més bon resultat que el mètode anterior.

Unes notes
Veiem que hem treballat pel Canal "Valor". També es pot fer de forma separada per cada color.

Hi ha càmeres (no sé si totes) que quan es fa la foto o just després de fer-la tenen l'opció de veure el gràfic de nivells, típicament desconegut. Ara ja sabem què és. Si feu una foto ben fosca està tot al començament, part negre. Si està cremada, la foto, està a la part dreta.

El mètode també ens hauria d'ajudar en el cas que hi hagi una foto "cremada". No he fet proves en aquest cas.

Categories: Articles, Trucs


Comentaris

  • Re: Gimp: aclarar fotografies El fet que enllacis al meu article vol dir que he monopolitzat Catux o que t'has equivocat? ;)

    Escrit al 2006-12-29 16:52:23 per Anònim

Arxius