Arxius

LyX: Un editor de text fora del comú

Escrit al 2008-02-24 19:49:36 per Mecatxis

Un nou article de Deb a Day traduït a la web de Catux: LyX: Un editor de text fora del comú.

Publicat per Nicolas Brailovsky el 20 de gener del 2008

 

 

lyxLogo

Has hagut algun cop de barallar-te amb la manera aleatòria que te el teu editor de formatar el text? OpenOffice potser és un gran projecte, però quan el que vols és concentrar-te en el contingut, pot resultar molest que l'editor canvii el format del text d'una manera aparentment aleatòria.

Doncs be, hi ha bones notícies per la gent que fa servir VIM per crear el contingut i després Abiword per formatar-lo: LyX és un editor que crea documents bonics, sense que calgui ser un dissenyador, i encara es manté fora del que és comú. Del web d'aprenentatge i del web del projecte(www.lyx.org):

Lyx és el primer processador de textos WYSIWYM (What You See Is What You Mean, és a dir, «El Que Veus és El Que Vols Dir»). La idea bàsica de LyX és que no t'has de preocupar de l'estil, si no que emprant un conjunt d'estils predefinits pots concentrar-te en el contingut del document. Això assegura que el document estigui tipogràficament correcte i visualment bonic.[...] Lyx fa servir Latex de fons per formatar els documents.

Sona bé, oi?

 

Una primera ullada a LyX

Quan engegues Lyx, s'assembla més o menys a qualsevol altre editor de textos: 

 

 Pantalla d'inci de Lyx

 

Be, el logotip sembla maco. Però la màgia comença quan et poses a escriure: te n'adones que la gran majoria de les opcions de format a que estàs acostumat no hi són, però pots definir que és el que estàs escrivint:

 

 menu del Lyx Fixeu-vos que no us demanen que ho centreu, o que feu la font més gran i negreta. Lyx es cuida de tot automàticament. Només heu de fer clic al menú de format (sota Fitxer, i que té com a valor per defecte «Estàndard»). Per això, en comptes de definit Times New Roman 12 px negreta centrada, dius «Títol». WYSIWYM, te'n recordes? A la seva pàgina web hi ha un «Graphical Tour» amb les funcions bàsiques, ràpid i bo: www.lyx.org/LGT.

 

Algunes funcions útils

Lyx també disposa d'un bon suport per formules matemàtiques (i tots els símbols estranys en que puguis pensar). Només cal que facis clic al botó «insereix matemàtiques» i apareixerà una caixa per introduir símbols matemàtics. No més baralles per alinear el dividend i el divisor!

 

Formules en LyX

Per suposat, LyX disposa de les funcions habituals com ara taules, correcció ortogràfica, notes a peu de pagina i moltes altres. El tutorial de l'aplicació és més que complert, i fàcil de seguir, tot i que en anglès.

 

Formats de document LyX

Els documents de LyX poden ser exportats a una àmplia varietat de formats, sobretot per què com que està basat en Latex s'aprofita dels avantatges dels programes de conversió que ja existeixen. Alguns dels connectors instal·lats per defecte són PS, PDF, DVI, Latex, HTML i text pla, però se'n poden crear de propis.

 

Per a què no serveix LyX

Tot i què LyX pot ser una peça valuosa del conjunt d'eines de molta gent, no és exactament el ganivet suís dels editors de textos. Si necessites un format molt específic o una distribució molt concreta, com ara unes diapositives per una presentació, pot no resultar l'eina adequada.

 

Disponibilitat

Si fem cas al seu web, Lyx 1.5.3 va ser alliberat el 16 de Desembre del 2007. Està disponible a Debian des de Sarge (packages.debian.org/LyX). La versió 1.5.1 alliberada el 4 d'agost del 2007 està disponible als dipòsits d'Ubuntu 7.10. Encara es continua desenvolupant. També hi ha una versió per a Widows pels que a la feina no ens deixen fer servir un sistema operatiu millor.

Categories: Articles, Iniciació


Comentaris

  • Sense comentaris
Arxius