Arxius

Ús de la Catux-USB 0.1

Escrit al 2004-07-11 00:00:00 per cpina

Catux-USB és una distribució que hem creat des de l'associació. Aquesta és especial ja que s'executa des de un Pendrive (tota l'execució) i també és arrencable mitjançant el Pendrive (si la BIOS ho suporta). Donem un sistema base que després l'usuari, mitjançant apt-gets pot actualitzar, configurar, afegir, treure, etc. paquets conforme les seves necessitats.

Nota: s'ha publicat un article més extens sobre Catux-USB que segurament us pot interessar també.

Característiques


Anem a veure un repàs ràpid de vàries característiques de Catux-USB:

  • Catux-USB fa servir el reconeixement de maquinari de Knoppix, de manera que no hauríem de tenir problemes amb targetes de so, de xarxa, targetes gràfiques, etc.

  • Es fa servir des d'un Pendrive: la podem executar des de
    qualsevol ordinador molt fàcilment.

  • Porta instal·lat el més bàsic (X-Window, client de correu, Web, FTP) i nosaltres afegim altres paquets (o treïem) com si fos una Debian normal. Suport multilingüe: català, castellà, anglès (ja sigui en els programes, amb locales; o bé en les seqüències de configuració).

  • Amb tot això, d'una manera molt fàcil creem una distribució per usos concrets (p.e. seguretat, matemàtiques, etc).

  • Porta el pegat e2compr per comprimir el sistema de fitxers i així tenir més capacitat.

  • Hi ha dos versions (tan sols canvia la mida, és per comoditat de la instal·lació): per Pendrives de 128 MB i per Pendrives de 256 MB. De totes maneres sempre podem canviar la mida per adaptar-lo millor a les nostres necessitats.


  • La idea de la distribució és tenir-la al Pendrive, amb els paquets que nosaltres desitgem i amb la nostra configuració, ja que és com una distribució totalment funcional (és a dir, podem escriure-hi de forma normal).


    Instal·lació


    Primerament la baixem de:


    http://catux.org/distribucions/catux/


    Aleshores podrem descomprimir-la i desempaquetar-la:


    gunzip catux-usb_0.1.tar.gz
    tar -xvf catux-usb_0.1.tar


    i copiarem el contingut del directori catux-usb_0.1 al Pendrive, per exemple:

    cp -r catux-usb_0.1/* /mnt/pendrive

    a on /mnt/pendrive és la primera partició del dispositiu en formato FAT (per exemple, identificador a la taula de particions e, "Sistema" W95 FAT16 (LBA). La distribució no s'executa sobre FAT en sí, sinó sobre un fitxer ext2 el qual està a una partición FAT. Ja hem comentat que podem canviar la mida del sistema mitjançant una seqüència d'ordres, veure la primera pregunta de la FAQ.


    Arrancada


    Una vegada fet això introduirem syslinux /dev/sda1 i reiniciarem amb el Pendrive connectat al port USB. Si la nostra BIOS té suport per arrencar des de dispositius USB i, a més, està configurada per fer-ho ja estarem arrencant la Catux-USB. És possible que la BIOS tingui suport però que no estigui configurada (haurem d'entrar a la BIOS i configurar-ho a les opcions d'arrancada).

    Tot i que encara no hi ha massa BIOS capaces d'arrancar des de dispositius
    USB la tendència és que les noves sortin ja amb aquesta opció.

    En cas que la placa no tingui implementada l'arrancada des de dispositius USB,
    podem resoldre aquesta petita inconveniència gravant un CD amb la imatge ISO que podem trobar a catux-usb_0.1/imatge.iso. Per exemple, podem fer-ho d'aquesta manera:

    cdrecord -v speed=10 dev=0,3,0 -eject -data imatge.iso

    I ara només necessitem connectar el Pendrive i arrancar mitjançant el CD-ROM. El CD solament serveix per realitzar l'arrancada, després tot funciona des del Pendrive, quedant lliure el lector de CD.

    La primera vegada que arranquem el sistema ens demanarà en quin idioma volem la interfície (català, castellà o anglès) i també la mida del fitxer que farà servir com a HOME del nostre usuari.


    Accedint a fitxers...


    El sistema sencer està al fitxer knoppix/knoppix, però està comprimit mitjançant el pedaç e2compr de manera que si
    volem muntar aquest fitxer des de la nostra distribució, necessitarem aplicar el pedaç al nostre nucli.

    El fitxer del HOME de l'usuari, que es diu catux-usb.ext2 és un fitxer normal tipus ext2, de manera que des de qualsevol distribució podem fer:

    mount -t ext2 -o loop /mnt/pendrive/catux-usb.ext2 /mnt/home_catux

    i accedir als fitxers que l'usuari hagi desat al seu HOME.


    Preguntes més freqüents


  • P: Vull canviar la mida del sistema (això és, del fitxer knoppix/knoppix). Com ho puc fer?

  • R: Primerament has de muntar el Pendrive d'aquesta manera:

    mount -t vfat -o exec /dev/sda1 /mnt/pendrive

    (Voldrem executar uns fitxers del Pendrive i moltes vegades les particions FAT es munten amb els fitxers sense l'execució activada). A continuació farem:

    cd /mnt/pendriveutils/modify_size.sh

    i seguirem les instruccions.

    Cal recordar que si tenim dades al fitxer knoppix/knoppix millor que fem una còpia de seguretat. El HOME de l'usuari no es modifica durant aquesta operació.


  • P: En algun moment hi veig missatges estranys que comencen amb compress:....

  • R: Són missatges que genera el pedaç del nucli: e2compr, aquests es solucionaran a la propera versió d'e2compr. No són problemàtics si no es fan servir quotas al sistema que està comprimit (així doncs, a la Catux-USB no donen problemes).


  • Més informació a:


    Podem trobar més informació o ajuda a:

  • La plana principal de Catux-USB

  • Aquesta Web/Wiki: http://catux.org/wiki/index.php/CatuxUSB

  • La llista de Catux-USB: http://catux.org/cgi-bin/mailman/listinfo/catux-usb


  • Versió en castellà disponible aquí (Bulma)

    Categories: Articles, Varis


    Comentaris

    • Pels qui no els funcioni al ar Hi ha algun problema amb els moduls usb OHCI, de manera que quan son necesaris per detectar el dispositiu usb no funciona.

      Escrit al 2006-12-26 01:24:58 per Sachiel

    • No veig l'imatge.iso No crec que el meu ordinador sigui capaç d'arrencar des d'una CF, així que hauré de gravar el CD d'arranc. Però... on està la imatge? No la veig ni al mirall de salleurl ni caliu.

      Escrit al 2006-12-26 01:25:33 per Anònim

    • imatge.iso Hola Andreu, El fitxer imatge.iso està dins el global amb "tot junt" (dins el .tar.bz2) Gràcies!

      Escrit al 2006-12-26 01:26:25 per Anònim

    • invalid partition table Garf4: Bones, abans que res, felicitats per la pagina i la feina que esteu fent, que es agraida pels que venen a fer un cop dull a la pagina de tan en tan. Bueno al que anavem, tinc un Disc Dur portàtil de 40Gb USB2.0 que funciona exactament igual k un pendrive i he pensat que aniria genial per posar-hi la catux-USB, el HDD està en FAT32 amb un tamany de cluster de 16K (x informació) Un cop he seguit totes les passes esmentades en la pagina, de descomprimir, copiar el contingut al HDD, fer la instrucció syslinux i tot. Reinicio (el meu pc te suport per arrancar per USB). Sembla que comença a iniciar-se ja que intenta fer un broadcast per descobrir un servidor de DHCP i poc despres em diu invalid partition table i alla es queda clavat. Teniu alguna idea de que podria ser aixo? pot ser que no vagi bé en discs grans tot i ser USB? Seria de gran ajut poder usar la distribució alla on estudio ja que els pcs no tenen disc dur, el tenen extraible i te l'has de endur de casa. Esperant resposta Jordi (Garf4)

      Escrit al 2006-12-26 01:27:02 per Jordi

    • Modificació configuracio xarxa Abans de tot felicitar-vos per la pagina i la feina que esteu fent. El motiu de aquest missatge es que he fet anar el linux en la versio del pendrive de 256MB, pero el meu dubte es que si hi ha alguna manera de configurar la connexió de xarxa i que es guardi al pendrive, ja que cada cop que es reinicia el ordinador aquesta configuració es perd i posa la que porta per defecte. Espero la vostra resposta,salutacions.

      Escrit al 2006-12-26 01:27:42 per Anònim

    • Re: Ús de la Catux-USB 0.1 si no es guarda (ops! quin fallo, la veritat) el millor segurament és escriure-ho directament al fitxer de configuració de xarxa de Debian. Posar alguna cosa com: iface eth1 inet static address 192.168.1.4 netmask 255.255.255.0 #network #broadcast 192.168 gateway 192.168.1.3 Al fitxer /etc/network/interfaces Així ja ho tindras... Fins aviat i gràcies per provar la distribució :)

      Escrit al 2006-12-26 01:28:31 per cpina

    • Re: Ús de la Catux-USB 0.1 Hola cpina, aquest fitxer ja el vaig trobar i modificar prèviament abans de posar el comentari, el problema es que aquest fitxer si et fixes esta carregat a memòria, es a dir que encara que es modifiqui al apagar l'ordinador sempre es perdrà la configuració que li hem donat. Jo trobo que aquest fitxer esta dintre el kernal i cada cop que el ordinador s’encén el posa en memòria, en la qual cosa per poder fer que mantingues la configuració que nosaltres desitgem es tindria que desmuntar el kernal, cosa que no se com es fa, i modificar el fitxer. Si algú em pugues guiar una mica o facilitar-me una pàgina en la qual ho expliquessin li agrairia molt,fins aviat.

      Escrit al 2006-12-26 01:29:01 per Anònim

    • Re: Ús de la Catux-USB 0.1 he instalat syslinux amb apt-get per fer: syslinux /dev/sda1 pero em diu aixo: sh:line1: mcopy: command not found que faig?

      Escrit al 2006-12-26 01:29:36 per Anònim

    Arxius