Catux-USB: història
Escrit al 2007-06-06 22:21:59 per cpina
En aquest article es fa un repas de la distribució Catux-USB. La seva història així com el seu estat present i futur.
Un avanç pels impacients: un futur negre.
Història
Va ser a finals de l'any 2003 que diversa gent de Catux va tenir la idea de fer una distribució que funcionés directament des d'una memòria USB. Que arranqués, aprofités bé l'espai i sobretot que es pogués escriure tant a l'àrea d'usuari (el /home, vaja) com a l'àrea de sistema (tota la resta). A més a més, que tingués auto-reconeixement de maquinari. De fet, era força el començament de Catux!
Des de finals de 2003 fins al juliol del 2004 vam estar-hi treballant. Molta gent de Catux hi va col·laborar, però diria que els que més vam fer va ser en Jordi Vilalta, en Mario Molano i en Carles Pina (ull! sense desmerèixer altre gent!)
El punt culminant va ser la presentació de la Catux-USB com a ponència a les Jornades de Programari Lliure. Aquelles jornades van ser fetes a Manresa, i a més a més Catux hi va col·laborar extensivament: taller de xarxa WI-FI, ponència de Catux-USB i vam col·laborar molt també com a "vigilants de tauler" (és a dir, controlant les inscripcions i tot això).
A les Jornades es va presentar la Catux-USB 0.1. Poc després vam pujar la Catux-USB 0.1a que corregia alguna errada "senzilla però important". Aquesta Catux-USB estava basada amb la Damn Small Linux i el pegat d'ext2-compr (per comprimir extended 2). De fet, vam ser (que jo sàpiga) els primers a permetre escriure en un USB a la zona de sistema: per tant podíem fer un apt-get install Program_Que_Sigui i funcionava.
L'experiència va ser molt bona. Vam tenir el nostre moment de fama :-) A l'agost vam aparèixer a la Linux Format. Unes 5 pàgines, explicant què era la Catux-USB, com baixar-la, instal·lar-la, etc.
El setembre següent vam estar presents durant la Mercé presentant la Catux-USB al Passeig de Gràcia, a Barcelona. Vam explicar dos o tres cops al dia què era Catux-USB (i vam donar suport a gent que venia a conèixer Linux, el programari lliure, etc.)
Decadència
Però això no va tenir continuïtat. Calia fer canvis estructurals a la Catux-USB: el pegat ext2-compr no era mantingut i tampoc ho podíem/volíem fer (ningú ho ha fet, el projecte e2compr està abandonat també i superat per altres projectes).
La Catux-USB 0.1 venia d'una Damn Small Linux, però calia recomençar amb tot el què ja sabíem per continuar amb el projecte. Dels 3 membres del nucli de l'equip, dos van perdre força ràpidament l'interès amb els canvis. Un per feina i família, i un altre segurament es va cansar després de dedicar força temps a la primera versió i esperava un substitut. I per adobar-ho, després de treballar una temporada a una empresa fent una distribució en CD (feina trobada a arrel de la Catux-USB!). El tercer membre va començar l'aventura de refer la Catux-USB però tot anava lent i va trobar poc suport d'altra gent. Vaja, que ningú va tirar del carro. Es va muntar el Trac (gestor de projectes, subversion, etc.) al servidor de Catux. Va anar molt lent el desenvolupament.
Fer una distribució necessita força temps (provar, reprovar, etc.) i almenys un grup d'usuaris per provar la feina feta a diverses màquines i minimitzar problemes. Durant aquests anys quasi no s'ha fet feina per la Catux-USB 0.2. Bé, feina a "trompicades" però poca feina. A més a més, hi ha hagut altres coses que han evolucionat: ara hi ha distribucions MOLT bones que funcionen amb USB (de fet, ara s'hi pot posar una Ubuntu entre altres). La Catux-USB funcionava bé amb memòries USB de 128 MB (i molt bé amb 256 MB). Però ara les memòries de més capacitat són molt abastables i no cal treballar tant amb l'optimització d'aquests. Vaja: ara hi ha distribucions que ja fan el què feia la Catux-USB, i a més a més el què tenia de molt bo la Catux-USB ja no cal tenir-ho :-) (compressió).
De fet, també van aparèixer altres sistemes de fitxers comprimits i no cal el ext2-compr, però diria que les distribucions aquestes tampoc fan servir aquests sistemes de fitxers. Un altre problema és que ningú del nucli de desenvolupadors la feia servir habitualment. És molt més fàcil mantenir un programa que qui el desenvolupa el fa servir que no només fer-lo servir per desenvolupar-lo (això, a la feina funciona, però fora de la feina no funciona).
Per tant, i després de 3 anys i poc amb una sola versió, i sense que ningú tingui ànims per continuar el projecte a curt termini: la Catux-USB està discontinuada. Ha estat molt maco mentre ha durat. Però allargar-ho artificialment no convé i crec/creiem que ja s'ha allargat massa i tot. O no, sempre podia reviure. I això que la versió segona tenia força coses interessants (properament posarem algun enllaç aquí amb aquestes idees).
Gràcies a tothom qui ha donat suport, a qui l'ha fet servir, etc. Potser hi tornarem, qui sap! De fet, si algú vol fer una distribució USB que ens demani idees/consells: en tenim uns quants! ens falten ganes, temps, força per fer-ho. Altres projectes són més prioritaris per membres individuals de Catux, i Catux en sí com a grup actualment és orfe d'un "gran projecte".
Categories: Articles, Catux
Comentaris
- Amb tot, FELICITATS!!!! Tot i que el final de l\'article sembleu una mica \"decepcionats\", la feina que vareu fer en el seu moment va ser molt bona, i no es desmereix el fet que després no s\'hagi pogut continuar-ho. Vaja, que mireu el passat amb l\'alegria d\'haver estat els primers en pensar i FER una distro sobre USB !! i no pas amb l\'enyorança del que podria haver estat. FELICITATS per la feina!!! * e *
- Bona feina La veritat es que buscant una distro per USB he conegut el vostre projecte... al final, he carregat una DSL, però, si algun dia puc muntar un producte CAT... seria genial. M\'agradaria poder ajudar, però soc poc mes que un usuari, sap greu. Apa nois, salut i empenta, i com diu l\'anterior comentari... FELICITATS per la feina!!!
- * e *: no, no estem decepcionats. Jo em sento molt orgullós d\'haver col·laborat en el projecte! I sóc conscient que va ser un bon pas important, que érem els primers, etc. Home, un punt de tristor que ningú va continuar (ni nosaltres ni altre gent) sí, però les coses són com són. Jo hi tornaria! Albert: gràcies pels ànims. Potser més endavant continuem, però ara ja era el moment de tancar barraca si realment no volíem continuar properament. Gràcies Carles.