Arxius

Configuració de clients de correu

Escrit al 2005-02-06 00:00:00 per whats_up

Ja teniu l'article que explica com configurar els vostres comptes de correu amb l'evolution i amb el thunderbird.

Tot i estar explicat pas a pas i amb un munt de captures de pantalla com fer-ho amb aquests dos clients, l'article intenta anar una mica més enllà i ampliar els conceptes per tal que la gent sigui capaç de configurar "qualsevol" client de correu.

A gaudir-lo!

Molta gent que segueix algun d'aquests articles tant ben fets que volten per Internet que expliquen com muntar-se un servidor de correu (com per exemple aquest ;) ) es troben, que un cop han aconseguit muntar el servidor, no es saben configurar el seu client habitual, ja sigui l'Evolution o el Thunderbird ;).

En aquest article intentaré explicar com configurar els dos clients de correu més usats (del món? :P). Si enteneu més o menys com va, llavors sereu capaços de configurar-ne qualsevol per molt estranya que sigui la configuració.

Començarem amb l'Evolution que és el que estic usant actualment. La meva versió encara és la 1.4.6, perquè m'ha fet mandra actualitzar, però tots aquells que useu la 2.0 o superior, veureu que és quasi idèntic.


EVOLUTION



L'Evolution és un client de programari de grup ('groupware') dels millors que hi han. Aquest client gestiona el correu, els contactes, les cites, el calendari, etc.



Per accedir a la configuració dels diferents comptes de correu, anirem a:
Tools --> Settings , i ens apareixerà una pantalla com la següent:



Per afegir un compte farem clic a Add:



A la primera casella hi va una descripció del compte, jo he posat Personal, i entre parèntesis el servidor que em proporciona el servei, en aquest cas wekk.net.

Si voleu que sigui el vostre compte per defecte, marqueu la casella de sota.

Les caselles de sota són per ordre:

- El vostre nom. Aquest és el nom amb que apareixeràs a tos els destinataris de dels teus correus.

- La vostra adreça de correu electronic que esteu configurant.

Normalment, quan reps un correu, veus qui és qui te l'envia amb un nom i entre parèntesis una adreça de correu. En el nostre cas, quan jo envii correus, la gent veurà que els rep de “Albert Sellarès (whats@wekk.net)”

- En cas que volguéssim que tots els correus enviats des d'aquest compte de correu ens contestessin a una altre compte, posaríem en aquest requadre l'adreça on volem rebre les respostes als nostres correus. Com que no és el cas, la deixem en blanc.

- Organització. En cas que sigui, per exemple, el correu de la feina, podem posar el nom de l'empresa que sempre queda bé :P

- Signatura. Si volem que a cada correu que enviem, s'afegeixi automàticament un text al capdavall del correu, haurem de crear una signatura fent clic al botó “Add signature...”, un cop creada, la seleccionarem a “Default signature”.

Jo per exemple hi tinc:

--
Albert Sellarès GPG id: 0xB88C621A
http://www.wekk.net whats_up@jabber.org
Membre de Catux.org http://catux.org
Linux User: 324456 Catalunya


A la següent pantalla triarem de quina manera ens baixarem el correu. Només explicaré el cas en que el servidor de correu es troba en una màquina diferent de la què tenim instal·lat l'Evolution.

Aquí ja necessitem saber dades del nostre compte de correu. Segurament tindreu alguna d'aquestes dues opcions per tal de descarregar-vos el correu: IMAP o POP (també anomenat pop3).

Aquests dos tipus de protocols serveixen per consultar el correu, i descarregar-lo del servidor cap a la nostra màquina per poder-los llegir. Un cop descarregats tenim la possibilitat de borrar-los del servidor, o deixar-los-hi.

Això és el què hem de posar en el primer botó. En el meu cas he triat IMAP, però els següents passos seran idèntics.

Si el vostre proveïdor us diu que el vostre compte és del tipus imap-ssl, o pop-ssl, no canvia res, ja que la única diferència, és que usareu xifratge per tal de comunicar-vos amb el vostre servidor. Més endavant explico quins canvis implica si és el vostre cas.



On posa “Host”, hi hem de posar el nom del nostre servidor de correu entrant, en el nostre cas mail.wekk.net.

“Username”: Aquí hi va el nom de l'usuari. Acostuma a ser o la part de davant @, o tota la direcció de correu.

“User secure connection SSL”: Aquí és on hem de posar “Allways” si el nostre proveïdor ens ha dit que tenim connexió segura. Si no ho suporta, posarem Never, i en tot cas, podem posar “Whenever possible” que, en cas que ho suporti, ens ho farà servir.

“Authentication type”: Primer farem clic al botó de “Check for supported types” que, en cas que haguem configurat bé el nom del servidor i l'opció de SSL, ens indicarà els diferents sistemes d'autenticació que suporta el nostre servidor. Només dir que els dos primers tipus són amb text pla, i els altres són amb contrasenya xifrada, per tant en cas que no fem servir l'opció de SSL, és important que triem una autenticació xifrada.

La següent pestanya (Receiving opcions) me la salto ja que no és necessària per a poder usar el nostre compte correu.

La següent pestanya és “Sending Mail”. En aquesta pestanya haurem de configurar el compta que volem usar per enviar correu. L'Evolution ens deixa triar entre dues opcions: Sendmail o SMTP.

A nosaltres ens interessa SMTP, ja que sendmail només la faríem servir en el cas que tinguéssim un servidor de correu a la mateixa màquina on tenim instal·lat l'Evolution. Com que la majoria dels casos no és així, anem directes al gra.



“Host”: això ens ho ha de donar el nostre proveïdor de correu. Normalment és una cosa semblant a smtp.wekk.net o mail.wekk.net.

“Use secure connection SSL”: Això és el mateix que en la pestanya de receiving mail. Si ens ho permet, usarem SSL, sino provarem el whenever possible, i en cas de no anar, hi posarem Never.

“Autenticaction type”: Repetirem el procés que hem fet abans. Fem clic a “Check for supported types”, i llavors triarem un dels tipus suportats, a poder ser, un que estigui a la tercera posició o més enllà.


Un cop fet això, ja podem enviar i rebre correus des de el nostre magnific Evolution! :)



MOZILLA THUNDERBIRD 0.9



Recomano haver llegit prèviament com configurar l'Evolution ja que aquí no explico tant que és cada camp.

El client de correu de la gent de Mozilla, està molt bé com totes les eines d'aquesta gent, el principal avantatge que jo hi trobo, és que és multi-plataforma.



Per a configurar un compte de correu, haurem d'anar a Tools -> Account Settings... i ens apareixerà una pantalla com aquesta:



Aquesta és la configuració del SMTP. Aquesta configuració ens permetrà enviar correus cap a altres comptes de correu. Aquesta informació us la ha de proporcionar el vostre proveïdor de correu.

Una peculiaritat de Thunderbird, és que només es pot especificar un servidor smtp, personalment no m'agrada.

Servername: aquí escriurem l'adreça del servidor de correus.
Port: aquí escriurem el port que usa el servidor de correu, per defecte el 25.
Username: el nom d'usuari sol ser o la part de la vostra adreça de correu anterior a la @, o l'adreça sencera. Si no us funcionés, doncs a demanar-la al proveïdor. :P
Secure connection: Aquí posarem si el nostre SMTP suporta algun tipus de xifratge. Les opcions principals solen ser: o usar una capa TLS, o no usar xifratge. El xifratge també pot ser SSL, però llavors aniria per un altre port, concretament el 465.



Si volem configurar-nos un compte des de la qual ens volem descarregar el correu, haurem de fer clic a Add account, i llavors li direm que volem configurar un compte de correu.



Ho omplirem amb el nom i la nostra adreça de correu..

Després triarem si usem POP o usem IMAP, i hi escriurem el nom del servidor que ens proveeix del servei:



Fem clic a next i ens demanarà el nom de l'usuari:



Després ens demanarà una descripció per al compte de correu:



Un cop fets tots aquests passos, ens demana confirmació de tots els paràmetres que hem inserit.



Un cop s'ha acabat l'assistent, haurem de configurar els paràmetres avançats, per fer-ho tornarem a anar a la pestanya de configuració (Tools -> Account Settings...) i farem clic sobre server settings del compte que acabem de seleccionar.



Aquí és on podrem triar si el nostre servidor imap o pop3 és un servidor amb ssl, en cas de ser-ho activarem l'opció use secure connection (SSL). Quan ho fem, ens canviarà el port al port per defecte del tipus de servei.

També podrem triar el tipus d'autenticació a usar. Si ho suporta, millor activar també l'opció Use secure authentication, ara... si usem SSL, no és tant important com si no l'usem.


En principi ara ja sou capaços de configurar el vostre compte a qualsevol client de correu. :)

Categories: Articles, Iniciació


Comentaris

  • Sense comentaris
Arxius