Arxius

Connexió a Internet des de Linux utilitzant un Motorola V3

Escrit al 2006-01-28 00:00:00 per cpina

En aquest article es veurà com utilitzar la connectivitat entre un Linux i un telèfon Motorola V3. Tan per enviar/rebre les fotos com per connectar-se a Internet. Tot i ser per un telèfon en concret, segur que és aplicable a molts altres telèfons.

També com annex es veu com connectar-se mitjançant una tarja PCMCIA, de forma molt senzilla també.

Molts tenim un mòdem a la butxaca i no ho sabiem!

Bàsic


Fa molt temps que em va arribar el pijo-telèfon Motorola V3. A nivell estètic pot ser molt petit-maco-..., tot i que a nivell de programari té algunes deficiències greus. Això em feia pensar que la connectivitat tampoc estaria massa ben resolta.

Fins fa unes setmanes no l'havia connectat amb Linux. El procés va ser totalment fàcil (amb una Debian, aplicable a altres distribucions).

Es connecta mitjançant el cable USB que ja ve inclós amb el telèfon.

Per qualsevol de les operacions que es veuran cal tenir el mòdul cdc_acm (modprobe cdc_acm, és possible que només endollant el cable sigui carregat de forma automàtica). Si no el tenim l'haurem de seleccionar (per exemple com a mòdul) a la configuració del Kernel (Device Drivers -> USB Support -> USB Modem (CDC ACM) support).

Fotos i més


Per agafar les fotos que es facin amb ell, posar-hi aplicacions Java, modificar configuracions en hexadecimal, etc. es pot fer servir el programa moto4lin (és en mode gràfic). Ve inclós amb Debian, o es pot trobar a la seva pàgina Web.
(Nota: ho he provat com a root, veig que com usuari dona algun problema, fins i tot afegint l'usuari al grup dialout del /dev/ttyACM0)

Segurament el primer cop caldrà anar a Settings - Preferences, i escriure el dispositiu del telèfon (/dev/ttyACM0). Presionar Update List, seleccionar de la llista el telèfon i clicar "Set As AT Device" i "Set As P2K Device"). Després "OK".

Per utilitzar el moto4lin cal presionar a "Update list", llavors a "Directory" apareixerà "Phone" amb els directoris del telèfon. Per exemple al directori fotos veurem el qué hi tenim, i les podem seleccionar i fer "download" amb el butó dret, eliminar-les, etc.

Connexió a Internet


El punt extraordinari va ser al provar de connectar-me a Internet. Quasi sense voler ho vaig trobar. És tan fàcil com utiltizar el pppconfig (del paquet pppconfig) i posar-hi les dades següents (cada línia és una resposta a les preguntes de l'assitent):

  • Crear una connexió
  • Posar-hi "vodafone"
  • DNS Dinàmic
  • Autenticació PAP
  • Nom de login: wap@wap
  • Contrasenya: wap125
  • Velocitat (deixar-ho per defecte): 115200
  • Número de connexió: **99**#1
  • Seleccionar el port a mà. Posar /dev/ttyACM0
  • Acabat
  • Sortir


    Llavors des de la línia de comandes es pot fer "pon vodafone" i en breus moments es connectarà directament. Si estem amb una connexió de xarxa també, abans de connectar-nos, desactivar-la (ifdown eth0).

    Si hi ha problemes es pot utilitzar "tail -f /var/log/messages" per seguir el rastre del qué està passant.

    El mateix que s'ha fet es pot fer amb Amena i Movistar. El número de telèfon és el mateix, ja que és connexió per GPRS i no a un número destí. Els noms de login i contrasenya he vist que posant "qualsevol cosa" també funciona, però es poden trobar en aquesta pàgina Web. La tarificació solen ser, sense "bonos", uns 2 Euros / MB (així que molt de compte!).

    En algunes Webs comenten de posar una cadena de Inicialització diferent (es pot fer a l'apartat Advanced del pppconfig). Per exemple en aquesta pàgina Web (en castellà) i en aquesta altre (en aquest cas hi posa 'AT+cgdcont=1,"IP","web.one.at"', on web.one.at és el "Nombre del Punto de Acceso" de la pàgina referenciada anteriorment.

    El ping és una mica alt (uns 300 o 600 ms), i la tarificació és alta. Tot i això, millor que res; pot solucionar algun cas de "necessitat de connexió".

    Annex


    Seguint amb la línia de connexions mitjançant telefonia, he provat amb una tarja Novatel Wireless, Merlin UMTS Modem. El model exacte és U630. És una tarja d'un pack Amena, que funciona tan amb GPRS com amb 3G.

    El programari inclós amb el pack Amena és totalment desastrós, però el bo és que és pràcticament ho fa tot per hardware i no pels drivers.

    En mode ràpid es pot:

  • Posar la tarja
  • Tenir carregat el mòdul serial_cs (modprobe serial_cs)
  • Amb tail -f /var/log/messages veure quin /dev/ttySX s'ha assignat
  • minicom /dev/ttyS0 (si és l'assignat)
  • Escriure AT+CPIN=número_pin. Contestarà "OK"
  • Sortir del minicom, amb "Control+A X", Yes
  • Configurar de forma semblant a l'anterior, però al dispositiu posar-hi /dev/ttyS0 o el corresponent

    La tarja agafarà automàticament el tipus de connexió que estigui disponible (3G o GPRS). Les velocitats són força bones.

    L'entrada del PIN es pot desactivar (treient el PIN de la tarja) o bé posant-ho a la cadena d'inicialització.

    Agraïments al Jordi que m'ha passat la informació de la tarja PCMCIA (no la tenia a mà ara).
  • Categories: Articles, Trucs


    Comentaris

    • problemes!!! Hola veig que t\'ho has currat.. amb la 630.. jo ho estic provant amb rh Enterprise 4 av. . en quin So, ho vas probar tu????? pd:manu20x@hotmail.com .. aqui tens el meu mail, es que estic molt interesat en que funcioni!!!! gracies!!! salutacions!!!

      Escrit al 2007-05-03 13:34:58 per manux

    Arxius