deborphan: Troba els paquets que no vols
Escrit al 2007-10-23 20:11:03 per Mecatxis
Un nou article de Deb a Day traduït a la web de Catux: Deborphan, una eina per trobar fàcilment els paquets que tens instalats i potser no necessites
deborphan: Troba els paquets que no vols
Un nou article de Deb a Day traduït a la web de Catux: deborphan:Troba els paquets que no vols.
Publicat per James Cameron el 2 de setembre del 2007 a http://debaday.debian.net sota llicència Open Publication License
Si heu estat llegint debaday durant un cert temps, és possible que tingueu una pila de paquets instal·lats que heu volgut provar, alguns dels quals voleu tenir instal·lats, i alguns altres dels quals us heu oblidat.
Aquests paquets oblidats et poden donar problemes. Poden contenir binaris setuid o fer córrer dimonis que podrien comprometre la teva seguretat. Les actualitzacions trigaran més, i hi haureu de descarregar més coses. Les vostres còpies de seguretat seran més grans. Feu còpies de seguretat, oi? Per això serveix duplicity.
Si feu servir aptitude per instal·lar els paquets, llavors la opció autoclean esborrarà unes quantes coses que no vols.
Un exemple de l'us de deborphan en un sistema Debian Etch:
# deborphan
libssl0.9.7
libstdc++5
En aquest exemple, deborphan ha descobert dos petits paquets que són superflus, i es poden esborrar. Com que deborphan us dona només el nom del paquet en aquest mode, pot fer-se servir en una comanda:
# aptitude purge `deborphan`
O si estàs acostumat a treballar un nivell per sota d'aptitude:
# dpkg --purge `deborphan`
Deborphan Recursiu
El que esborreu pot donar com a resultat altres nous paquets orfes. Podríeu voler això de forma recursiva:
#!/bin/sh while [ -n "`deborphan`" ]; do
deborphan
echo
aptitude
purge `deborphan`
done
Podríeu anomenar-ho un script deborphan-recursive.
No només llibreries
Deborphan us dona una llista dels paquets instal·lats al vostre sistema dels quals no depèn cap altre paquet. Per defecte només només mostra les llibreries. Peró podeu demanar-li que us doni una llista de tots aquests paquets amb la opció -a ... considereu la següent comanda:
# dpkg-query -W --showformat='${Installed-Size} ${Package}n'
`deborphan -a | awk '{print $2}'` | sort -rn
Podeu anomenar-lo deborphan-by-size. El que fa és donar-vos una llista de paquets dels quals no depèn cap altre paquet, ordenats per mida de més gran a més petit. Revisa'ls començant pel primer, escollint els que no vols tenir instal·lats. Però recorda que cada cop que en treguis un, la llista pot canviar degut a que el paquet eliminat pot haver deixat dependències orfes.
Què és el pitjor que pot passar?Pot ser que tragueu algun paquet que hageu de tornar a instal·lar i configurar. Teniu les còpies de seguretat. [Si teniu instal·lada alguna aplicació sense fer servir el sistema de paquets de Debian, és una altra història. Haureu d'assegurar-vos que els paquets que elimineu amb deborphan no en són dependències. Ed.]
Que us semblaria un petit sistema on cal treure el màxim de paquets possibles per tal de poder disposar d'espai pel vostre propi material? Deborphan es pot fer servir pas a pas per ajudar-te a treure els paquets que no necessites. En tot cas dpkg, apt-get, o aptitude us avisaran si esteu intentant treure algun paquet que considerin essencials. No seguiu endavant, si no voleu tenir problemes.
Hi ha vegades que els paquets de llibreries per satisfer alguna dependència d'un paquet en desenvolupament. Els desenvolupadors trobaran que les decisions de deborphan els fan tornar a instal·lar els paquets que necessiten per desenvolupar el seu programari... una resposta a aquest problema podria ser crear un metapaquet que faci referència als paquets que necessiteu, o utilitzar pbuilder.
Deborphan està disponible a Debian i Ubuntu des dels inicis dels temps.
Categories: Articles, Trucs
Comentaris
- Sense comentaris