Arxius

El català i el programari lliure

Escrit al 2005-11-28 00:00:00 per Pinucset

Sabeu què passa quan algú que no fa servir programari lliure veu un ordinador en català? Com actuen?! Per què? Això i més, en aquest article. 


Les últimes dues setmanes he vist com dos coneguts veien esglaiadament com quelcom en el seu sistema operatiu estava en català.

El primer cas diagnosticat, una noia de la universitat del meu germà es va quedar parada veient com el Windows deia d'acord en comptes de "Aceptar" o inici enlloc de "Inicio", i el més impactant és que la noia en qüestió estava parlant en català.

El segon cas ha ocorregut quan un company meu estava fent un programa i hem diu:
- NOOOI!!! En comptes de "Cortar" fotrem "Retallar"!!!
Tot seguit ho ha ficat i resulta que veure com el ordinador parla amb el seu idioma li ha impactat.

Si ens ho pensem fredament, és normal que dos catalanoparlants s'impressionin quan veuen que el seu ordinador els parla en el seu idioma?

Perquè les empreses de programari privatiu ens han fet creure que els catalans hem de llegir en castellà o anglès? Potser perquè traduir el programa al nostre idioma no els dona suficients ingressos i la nostra cultura no els importa gens?

Potser ens hauríem de plantejar quin programari hem de fer servir, si la utilització de la nostra llengua ve regida pels diners que puguin entrar a la empresa a fi de mes no?

Jo, fa temps, quan utilitzava Windows ho tenia tot en castellà i no em plantejava si era normal o no. Ara, que utilitzo Kubuntu ho tinc tot en català, i crec que és completament normal. És que no sóc català?

Si ens hi fixem, amb el programari lliure tots fem el que bonament podem, la majoria de vegades sense ànim de lucre, per tant tenim moltes aplicacions en català (Firefox, Thunderbird, KDE, Kopete, Kmail, Amarok...) perquè unes persones han dedicat el seu temps lliure a donar vida a la nostra llengua.

Potser seria convenient que canviéssim la nostra manera de pensar i veiéssim que no només ha de ser normal, si no que hauria de ser un dret tenir programari en català, i com en la majoria dels casos és lliure, doncs millor!

Doncs bé, vaig a menjar botifarra amb mongetes ;-D

Categories: Articles, Iniciació


Comentaris

  • Sense comentaris
Arxius