Arxius

Escoltar Catalunya Ràdio per Internet

Escrit al 2006-06-12 00:00:00 per cpina

En aquest article es veurà com escoltar Catalunya Ràdio per Internet, utilitzant Linux i Firefox.

Fa mesos Catalunya Ràdio va canviar els sistemes d'emissió per Internet, fent una mica difícil accedir als continguts.

Fa mesos que van canviar el sistema de transmissió per Internet de Catalunya Ràdio i companyia (iCatFM, Catalunya Informació)

Si es vol escoltar els programes ja emesos (repeticions) només cal Flash instal·lat. En aquest text es veurà els passos a seguir quan es vol escoltar la transmissió en directe, utilitzant Linux i Firefox. Caldrà instal·lar fitxers no lliures (Flash i w32codecs).

Requisits



  • Tenir Firefox instal·lat. Tant és vàlid un de Debian com el mateix baixat de la Web


  • Instal·lar el mplayer. Amb Debian es pot posar al /etc/apt/sources.list: deb http://www.debian-multimedia.org sid main . Llavors fer apt-get update, apt-get install mplayer w32codecs


  • Instal·lar el paquet mozilla-mplayer: apt-get install mozilla-mplayer


  • Instal·lar, si no es té, el reproductor de Flash. Jo normalment el baixo de la Web de Flash, descomprimeixo un .tar.gz i moc els fitxers al directori plugins del Firefox (fitxers libflashplayer.so i flashplayer.xpt a $HOME/.mozilla/plugins). Veig que hi ha un paquet que es diu flashplugin-nonfree (al contrib de Debian) que ho deu automatitzar.


  • Nota: si es té el Firefox instal·lat sense paquet Debian, podem copiar els fitxers del mozilla-mplayer al nostre $HOME:

    cp /usr/lib/firefox/plugins/* $HOME/.mozilla/plugins

    (segurament hi ha una manera diferent de fer-ho, configurar el Firefox perquè busqui els plugins a més d'un lloc)

    Ús


    Un cop s'ha fet tot això, només cal anar a la Web de Catalunya Ràdio i, permetent que Firefox obri finestres emergents, fer click a la barra de dalt "EN DIRECTE".

    Llavors, NO s'ha de fer click a "Si utilitzes LINUX pots escoltar..." sinó que s'ha de fer click a "Windows Media" (desafiant tota lògica). Cal esperar uns 40 o 45 segons i ja sonarà. Podem veure que s'ha executat el mplayer si a una consola escrivim: ps auxw | grep mplayer.

    A la part superior de la finestra apareix un missatge del Firefox que diu "Es necessiten connectors addicionals per a mostrar alguns continguts d'aquesta pàgina". Hi és però funciona bé, no és problema.

    Comentaris/crítica


    En altres Webs que tenen uns sistema semblant, però sense tan de Flash, s'obre una petita interfície del mozilla-mplayer per modificar el volum, etc. A la Web de Catalunya Ràdio això no apareix, hi deu haver algun Flash que ho tapa.
    Si es va a la Web de iCatFM sonarà de manera automàtica, però hi ha altres "emisores" o semblant des de la mateixa Web.

    Altres emisores la configuració és trivial. A RAC1 només entrar a dalt hi ha l'enllaç per escoltar (el navegador segurament ja ho reconeix i es pot escoltar amb mplayer, xmms, etc. sense problemes). RAC105 el mateix, Ona Mallorca (també amb possibilitat de ogg-vorbis, genial!), les emisores de Live365 i un llarg etcètera.

    A Ràdio-Occitània hi ha un directe re-emés de Catalunya Ràdio que és més fàcil d'escoltar.

    Comentar a títol personal que es podria haver fet d'una manera molt més fàcil per l'usuari, i segurament fins i tot més fàcil d'implementar per qui ho ha fet. Sense obligar a plugins no lliures (Flash), codecs no lliures (w32codecs), etc. La pàgina Web hauria de facilitar l'accés al contingut, no dificultar-lo ni posar-hi impediments. Per exemple, els usuaris de Mac i Linux ho tenen encara més difícil (pel tema del w32codecs i Flash). Caldria provar si amb el plugin lliure de Flash, el gnash, funciona bé.
    Un altre cop que facin alguna cosa similar, caldria tenir tot això en compte. Afegir també que pel fet d'estar fet amb Flash, que té molts problemes (no és lliure, no n'hi ha per alguns sistemes) la gent invident normalment no pot accedir a les Webs en qüestió ni escoltar Catalunya Ràdio per Internet.

    Categories: Articles, Trucs


    Comentaris

    • Escoltar ràdio en català per i Ara és possible escoltar una multitud de registres d\'audio en català a través del web www.audioencatala.cat. Aquest web, permet escoltar els fitxers de les diferents emisores de radio i podcasts, que emeten els seus arxius d\'audio en català utilitzant només un web. Aquest fet facilita la tasca de cercar allò que volem escoltar i ens permet crear la nostra ràdio personalitzada, que s\'actualitza amb el nous registres que apareixen de les nostres preferéncies. Us recomano que passeu i us hi registreu per treure\'n més profit del web. Permet escoltar els fitxers de múltiples formes, utilitzant Playlist de Amarok, Iphone, Internet Tablet o els típics de Real Audio, iTunes, Winamp, RSS i Windows media. També disposa d\'un reproductor flash a través de web. Manual de audioencatala.cat

      Escrit al 2008-01-29 12:36:11 per Gerard

    • Perdoneu l\'adreça del manual de audioencatala es la següent: http://www.audioencatala.cat/tutorial_alta.pdf http://www.audioencatala.cat

      Escrit al 2008-01-29 12:37:55 per None

    Arxius