Arxius

Hugin: Crear sorprenents panoràmiques des de les teves fotos

Escrit al 2007-07-25 20:00:25 per Mecatxis

Aquest és el primer artícle  d'una sèrie que anirem publicant. Els artícles d'aquesta sèrie seran traduccions de http://debaday.debian.net. Aquesta web fa artícles sobre aplicacions que podem trobar a la seva distribució.

Escollirem artícles d'aplicacions que trobem que poden ser d'interés per l'usuari general de GNU/Linux, els traduirem i els penjarem al nostre web.

Aquí teniu el primer, el Hugin o com enganxar les fotos per fer panoràmiques.

 

 

 

Publicat per Tincho el juliol del 2007 a http://debaday.debian.net sota llicència Open Publication License

A la DebConf7, vaig tenir l'oportunitat de visitar uns quants llocs bonics al llarg de l'avinguda. Alguns són molts difícils de fotografiar amb una càmera comú, especialment quan intentes fer captures d'un paisatge d'un turó o la sensació que produeix una cambra d'un castell – amb les parets cobertes de quadres i ornaments extravagants-. Has d'acabar fent moltes fotos, però mai pot assemblar-se a la realitat.

Dona la casualitat que fa un temps vaig estar buscant coses sobre processament d'imatges, i vaig trobar alguns algoritmes per enganxar moltes fotos fer-ne un mosaic. Pero encar li faltava una mica d'implementació. Llavors, algú de la taula del hacklab de DebConf7 em va donar una idea: el hugin era la solució!

He d'admetre-ho: els primers intents van ser frustrants. Una pila de temps perduda intentant ajustar les imatges i en resultat és un collage d'imatges sense sentit. Per tant us recomano que llegiu el preciós manual (i els tutorials). El manual no és gaire útil, però hi ha una pila de tutorials a la web.

El procés, doncs, és més o menys aquest: carrega les imatges, indica-li els punts on han de coincidir (punts de control), optimitza, previsualitza, ajusta els punts de control i anar repetint fins a aconseguir-ho. La col·locació dels punts de control serà la que determini com es barregen les imatges; però la feina més crítica és recordar-se de fer servir l'optimitzador abans de fer la vista prèvia o no podràs veure els canvis correctament! Aquí podeu trobar un petit tutorial que explica la operació bàsica



File list

Control point setting

Preview

Llista de fitxers i controls bàsics

Posant els punts de control

Vista prèvia de la imatge final


Hi ha algunes eines opcionals que potser voldràs instal·lar amb hugin:



autopano-sift

Una eina que automatitza la part més avorrida de la feina de crear una panoràmica: posar els punts de control.

Nota: hauràs de canviar el nom de l'executable a les preferències del hugin per “autopanog”, per que el que ve per defecte està equivocat. A vegades funciona be, altres hauràs d'afegir punts de control manualment o línies horitzontals/verticals, altres vegades no funciona.

binfmt-support
Com que autopano-sift corre en entorn mono, necessitaràs això per executar-lo com un binari normal
enblend
Reemplaçar-la per l'eina que ve amb hugin per ajuntar les imatges, per que tindreu millors resultats

Un problema important que he tingut és que el hugin m'ha demanat un “factor d'escapçament” que és proporcional a la mida del sensor de la càmera, però que no he trobat en lloc cap documentació que expliqui què vol dir. Si et trobes amb aquest problema, has d'aconseguir la mida diagonal del CCD de la càmera en mm i calcular 43.3/diagonal. Si vols informacio sobre el tema, a aquesta pàgina trobaràs una bona explicació sobre les mides dels CCD's. Al mateix lloc, trobaràs la informació de la majjoria de càmeres. So no poses el valor correcte, probablement no aconseguiras un bon resultat.
Et recomano que llegeixis també aquest artícle, que explica com ferservir autopano-sift i el canvi de l'eina d'ajuntar imatges, o dóna algunes bones pistes. Fes alguns experiments i et sorprendran els resultats!



I per acabar un exempre d'una panoràmica de 360º que he creat amb 23 fotos que vaig de des del cap d'amunt del Arthur’s Seat hill a Edinburgh. Els punts de control els vaig posar amb autopano-sift, i després vaig afegir algunes línies horitzontals per posar l'horitzó al seu lloc, i algunes de verticals pel monòlit. La unió final està feta amb enblend, i el toc final es retallar-la i convertir-la a JPEG ambel GIMP i copiar-hi les capçaleres EXIF amb jhead.

Arthur's Seat Hill panorama

Hugin està disponible a de Debian des de Etch, i a Ubuntu des de Edgy.

Categories: Articles, Varis


Comentaris

  • Sense comentaris
Arxius