Arxius

I jo, que puc ajudar?

Escrit al 2005-12-06 00:00:00 per Pinucset

Bé, primer de tot diré que sí, pots ajudar i molt al programari lliure. En aquest article veurem com ho pots fer! El més important és que sàpigues que per ajudar-nos no cal que sàpigues informàtica i ni molt menys que siguis programador.

Cal recordar que el programari lliure el fem amb les aportacions de tots, si jo puc traduir i no programar doncs tradueixo, potser un altre podrà programar!

Per ajudar al programari lliure podem dur a terme múltiples accions que es veuen en aquest article.

 


Anem a mirar com ens pots ajudar!:


  • Porta el programari lliure als que no el coneixen: La majoria de vegades la gent no coneix cap alternativa al sistema operatiu que els ha vingut de fàbrica. Per això, el més important es fer conèixer GNU/Linux i el programari lliure a tothom, si la gent només mirés la qualitat del programari que utilitza el més segur és que Microsoft no tingués el monopoli. Per aquest motiu diuen això de "Microsoft es una gran empresa con un gran departamento de marketing y un pequeño departamento de desarrollo de software"

    Per a fer el programari lliure conegut pots venir amb nosaltres, . Som una associació que quedem cada diumenge per parlar sobre què fer, quins projectes portar a terme, com ajudar els usuaris novells...
    Si no tens cap grup d'usuaris a prop de casa teva pots provar de fer-ne un, reuneix un grup d'amics que estigueu entusiasmats pel programari lliure i porteu-lo al món!
    Pots demanar CDs d'Ubuntu Gratis i distribuir-los per la teva ciutat, amics, biblioteca, cibercafès... no siguis pessimista, potser la gent no s'instal·larà GNU/Linux, però el que és segur és que els començarà a sonar i no ho veuran estrany!
  • Ajuda a la gent que estigui fent els seus primers passos amb programari lliure: Per exemple podeu entrar als canals de Linux del Freenode i ajudar als que estiguin començant, si un amic o conegut teu està començant a utilitzar programari lliure ajuda'l, si tens un grup d'usuaris de GNU/Linux a prop de casa ves a veure si necessiten un cop de mà, etc.
  • Dona idees o reporta errors: Pensa que en el programari lliure els usuaris són els que decideixen cap a on tirarà l'aplicació, a diferència del privatiu, que ve regit pel marketing. Per això són molt importants les llistes on es discuteix d'alguna aplicació, chats.... Si t'agrada molt algun programa apunta't a la llista i digues el que creguis, que podrien fer etc.
    També és molt important reportar errors a través dels Bug Trackers dels programes, si mai trobes un error no pensis que no té importància o que ja ha estat reportat. Si us plau, mira si ha estat reportat i si no és així reporta'l! Imagina't si un usuari novell de GNU/Linux se li penja, potser no tornarà i serà culpa teva per no haver reportat l'error! Així que després no et queixis!
  • Programant: No tothom en sap, però si en saps i tens temps lliure pots ajudar moltíssim programant per la teva aplicació preferida!
  • Aportacions econòmiques: Tot i que la majoria de vegades el programari lliure és gratuït (cosa que no significa que lliure signifiqui gratuït), els projectes solen necessitar ajudes econòmiques per a finançar-se: pagar l'allotjament dels webs, fer quedades per a parlar cap a on tirarà el projecte... a vegades els fundadors d'alguna aplicació demanen una ajuda econòmica. Pensa que si els hi dones 5€ ja els hauràs ajudat molt!
    Recorda el que et costaria un ordinador sense programari lliure! 268€ Windows, 193€Office,5€ Photoshop... i anem sumant! Per tant, si ens costaria tant tenir un ordinador amb programari privatiu donar una mica de diners al programari lliure és bona idea!
    Podeu ajudar econòmicament:

  • A la Free Software Foundation: és una associació que vetlla pel programari lliure, treballa en diversos projectes, entre ells el compilador GCC... Fer-se membre costa uns 50€ i et donaran un llibre, una distribució un pel peculiar, una carta firmada a puny per ells... Tot i això si no vols donar 50€ lògicament accepten qualsevol tipus de donació.
    Ajudant a la Free Software Foundation ells repartiran els diners si algun projecte els necessita, però si vols donar diners a algun projecte que t'interessi també ho pots fer ajudant el KDE, l'Amarok, el Gnome...
    Qualsevol ajuda serà benvinguda!


  • Traduint: Cal recordar que tenim moltes aplicacions en català perquè nosaltres amb bona fe les hem ajudat a traduir, tot i això hi ha moltes aplicacions i grups de traductors que necessiten ajuda per a traduir. Per exemple:

  • Nosaltres, Catux: Estem traduint el Gallery al català ja que encara no hi ha cap projecte que ho faci.
    Si ens vols ajudar llegeix aquesta noticia
  • El projecte Ubuntu també necessita un cop de mà en la seva traducció
  • Tot i això hi han molts altres projectes que estan traduint, si sou molt aficionats a alguna aplicació podríeu ajudar traduint i/o documentant!

  • La Free Software Foundation ens demana ajuda amb aquests projectes d'alta prioritat


    Ja has vist de quantes maneres ens pots ajudar, si mai tens temps lliure o vols ajudar doncs ja ho saps! Tria quina és la teva aplicació preferida i mira com ajudar-la!

    Si no saps a qui ajudar si us plau, ajuda en aquests projectes, ja que la FSF ens demana ajuda, són uns punts que tenim fluixos i que fan que algunes persones encara utilitzin programari privatiu. Ajuda a aquests projectes i la FSF t'ho agrairà!

    I recorda, si Linus Torvals i Richard Stallman van aconseguir pujar tot el moviment del programari lliure ara que som tants podem fer molt i cada vegada més ràpid!

    Moltes gràcies!
  • Categories: Articles, Iniciació


    Comentaris

    • Sense comentaris
    Arxius