Arxius

Recuperar fitxers esborrats

Escrit al 2012-07-07 17:21:22 per Mecatxis

La meva cunyada l'altre dia va formatar el seu telèfon per error. El meu germà, responsable de tots els temes tecnològics de la família, em va trucar molt preocupat demanant-me com pudia recuperar les fotos i els vídeos de la família. La seva primera cerca el va portar a un programa per Windows que volia executar sobre wine. Jo savia que això era molt més fàcil de fer amb Linux, però no ho havia provat mai: recuperar fitxers esborrats. Vaig fer una cerca i aviat vaig topar amb una bona sol·lució: Photorec. Aquest programa forma part d'un paquet anomenat testdisk així que per començar, haurem d'instal·lar aquet paquet: :~$ sudo apt-get install testdisk A continuació connectem el telèfon o la unitat que contenia els fitxers que volem recuperar, de forma que ens el reconegui com una unitat de disc. Un cop ho tinguem, executem photorec :-$ photorec Tindrem una pantalla com aquesta

Per poder recuperar els fitxers, hem de ser usuari primari (root). Per això escollim la opció «Sudo» i premem la tecla «retorn» Ens demana la contrasenya d'usuari primari PhotoRec 6.13, Data Recovery Utility, November 2011 Christophe GRENIER <grenier@cgsecurity.org> http://www.cgsecurity.org PhotoRec exited normally. sudo may ask your user password, it doesn't ask for the root password. Usually there is no echo or '*' displayed when you type your password. [sudo] password for mecatxis: L'hi posem i ens sortirà una altra pantalla com aquesta:

Ara ja hem detecta el meu disc dur (/dev/sda) i el meu telèfon HTC (/dev/sdb). Escollim el disc que volem recuperar. En el meu cas serà /dev/sdb. Seleccionem «Proceed» i premem la tecla «retorn». Sortirà una pantalla com aquesta:

EL meu telèfon té una tarja de 32MB que és la que ha detectat. L'escollim, triem la opció «Search» i premem la tecla «retorn». Apareixerà una nova pantalla:

Ens demana en quin format està el disc. Habitualment serà FAT per als telèfons. Escollim aquesta opció i premem la tecla «retorn». Una nova pantalla ens demana una altra cosa:

Quan esborrem un fitxer, les dades queden allà, aparentment invisibles fins que hi escrivim un fitxer a sobre. En això es basa aquest programa. Analitzar el disc buscant restes d'aquest fitxers i intentant reconstruir-los. Podem buscar fitxers per tot el disc, però serà més eficient buscar-los en la zona on no hi ha fitxers a la vista. Escollim aquesta opció i premem la tecla «retorn». Tindrem una nova pantalla, amb una nova pregunta:

Els fitxers recuperats no es desen al mateix disc on s'han trobat. Això podria esborrar dades d'altres fitxers que pretenem recuperar. Hem d'escollir una carpeta del disc dur de l'ordinador on es desaran els fitxers recuperats. Quan siguem dins la carpeta correcta, premem la lletra «c». Ens portarà a una altra pantalla:

En aquesta podem veure el procés de recuperació. Esperem que acabi. El temps dependrà de la capacitat del dispositiu que vulgueu recuperar i de la quantitat de fitxers esborrats que hi hagin. Quan acabi, veurem això:

El procés haurà acabat. A la carpeta seleccionada tindrem els fitxers recuperats.

Categories: Articles, Trucs


Comentaris

  • Sense comentaris
Arxius