Arxius

Signatures dinàmiques al Kmail

Escrit al 2006-04-25 00:00:00 per cpina

Nota: próximamente en castellano

KDE és un escriptori molt potent, ben acabat, integrat, etc.

De totes maneres, molts escriptoris tenen algunes mancances (o a vegades tan sols ho desconeixem) per facilitar la comunicació mitjançant seqüències de comandes entre les diferents aplicacions. No és el cas de KDE, on amb aquest article es veurà com posar una signatura de text dinàmica al programa KMail: apareixerà la temperatura d'una ciutat (recollida mitjançant KWeather) i la música que estigui sonant a l'Amarok. I es podria posar el temps que porta l'ordinador engegat, la càrrega del sistema, etc. de manera molt fàcil.

 


L'objectiu d'aquest escrit és veure com podem aprofitar-nos del fet que KMail té signatura (de text, no criptogràfica) dinàmica i de la potència de DCop. D'aquesta manera podem aconseguir afegir a la signatura de qualsevol correu electrònic que escrivim amb KMail la cançó que estigui sonant a amaroK o la temperatura de la ciutat a la que ens trobem, entre moltes altres coses que podem imaginar...
Pel receptor és una simple curiositat, encara que pot ajudar-lo a conèixer l'estat d'ànim en el que es trobava l'emissor... o com a curiositat quan es tracta de gent de paisos diferents i uns estan a +17ºC i altres a -17ºC...
Recordar que amb KMail podem tenir diferents identitats, així; que podem posar o no la signatura de forma fàcil en funció de la identitat que fem servir. Per exemple, si és el compte del treball potser no desitgem que aparegui la cançó, però desitgem la signatura corporativa de l'empresa, en canvi si són correus personals o d'oci no desitgem la signatura de l'empresa i volem la cançó i temperatura. Fàcil de canviar.

Sistema 1
Aquest sistema és el més bàsic, encara que té almenys un problema: si amaroK o KWeatherService no s'estan executant, estarem afegint a la signatura "Playing: " sense cap cançó (o "Temperatura:" sense cap temperatura). Ho solucionarem amb el següent sistema, un petita seqüència de comandes Bash (es podria fer sense la seqüència, però no val la pena)

Caldrà tenir l'Applet KWather executant-se. Per tant, farem clic amb el botó dret a la barra de eines (Kicker) i indicarem "Afegir al plafó". Després "Applet" i "Informe meteorològic".




Ara el tindrem a la barra sense configurar. En la seva part esquerra hi ha un botó amb la fletxa cap a dalt, entrarem a "Menú Informe Meteorológic" i després en "Configurar KWeather". A la secció "Servei de meteorologia" cercarem la ciutat que ens interessi (a l'exemple, Barcelona). L'afegim i sortim.

Prement el botó a l'Applet, s'obre un menú que posa "KWeather - LEBL". LEBL és l'identificador de l'estació, ens cal saber-ho per després. També ho podem trobar executant en una terminal (Konsole) "dcop KWeatherService WeatherService listStations".
Ara configurarem KMail per a què afegeixi la signatura automàticament. Anirem a "Arranjament" - "Configura KMail". En la secció "Identitats" farem clic a "Modificar" (o afegirem una identitat, etc.). A la pestanya "Signatura", l'activarem ("Habilitar Signatura", i triarem a la llista desplegable "Sortida d'una comanda". A "Especificar comanda" escriurem, a una sola línia:
echo -e "Carles Pina i Estany - carles_ARROBA_pinux.info\nEscoltant: $(dcop amarok player nowPlaying)\nTemperatura a Barcelona: $(dcop KWeatherService WeatherService temperature LEBL)"



Fet això, a l'hora d'escriure un nou correu electrònic ja apareixerà la cançó i la temperatura. És possible, tanmateix, amb un mètode igualment senzill afegir texts d'altres programes, també, mitjançant dcop. Es pot emprar el programa "kdcop" per investigar quines coses podem necessitar o bé podem emprar el programa "dcop" per navegar per les possibilitats d'altres programes




Sistema 2
El segon sistema utilitza una seqüència en Bash per controlar què passa si dcop no ens pot facilitar la informació (per exemple, per què amaroK no s'està executant). Es podria programar a la casella dins del KMail, però no és llegible així que és preferible fer-ho apart.
La seqüència és la següent:

#!/bin/bash

echo "Carles Pina i Estany - carles_ARROBA_pinux.info"
canco=$(dcop amarok player nowPlaying) && echo "Escoltant: $canco temperatura=$(dcop KWeatherService WeatherService temperature LEBL) && echo "Temperatura: $temperatura"
Nota: no cal dirigir la sortida de l'error, ja que KMail recull només la sortida estàndar.
Desarem el fitxer de sortida on vulguem (per exemple, en $HOME/bin/kmail_info.sh). Li assignarem permisos d'execució. Si ho fem des de consola escriurem "chmod u+x $HOME/bin/kmail_info.sh").
A la casella d'especificar comandament de KMail (ja vist al primer sistema), (configuració de KMail, etc.) escriurem "~/bin/kmail_info.sh".




Si ens fixem veiem que amb aquest sistema i amb una mica més de programació podríem censurar algunes paraules de cançons, afegir altra informació(uptime, fortunes, la darrera notícia de cert lloc d'aKregator, etc)


Llicència: Llicència Reconeixement-CompartirIgual
Autor: Carles Pina i Estany carles ARROBA pinux.info
Data original: 17 de Març 2006
Pel concurs d'usuari de l'Akademy-es 2006
Text original en castellà, traduït per Laura Primo i re-revisat per Carles.
Gràcies a Antoni Bella per algunes correccions més.

Categories: Articles, Trucs


Comentaris

  • Sense comentaris
Arxius