Veu per IP lliure (programes i protocol)
Escrit al 2006-02-18 00:00:00 per cpina
La veu per IP està arribant a més i més gent (més ample de banda, la informàtica va madurant, etc.)
Skype és un programa privatiu, amb un protocol privatiu amb certes... zones obscures. Ha estat prohibit a algunes universitats, i hi ha varis motius per no fer-lo servir (en català es pot llegir aquí, més motius aquí).
Hi ha moltes alternatives lliures, que funcionen molt bé. En aquest article s'intenta veure quines són, com posar-les apunt i fer-les funcionar.
L'article és a nivell sobretot pràctic.
Introducció
La Veu sobre IP s'està extenen molt. El primer programa segurament que funcionava, a nivell d'usuari, va ser Skype. Skype té una sèrie de problemes que no el fan massa adequat, com pot ser que:
Per tots aquests motius cal utilitzar alternatives a Skype. Conversació entre ordinadors es troba relatat a continuació, i qui faci servir SkypeOUT per trucar a números fixes per poc que busqui trobarà alternatives, algunes de les quals poden fins i tot funcionar millor i força alternatives són més econòmiques i tot.
En aquest article es basarà amb el protocol SIP, tot i que n'hi ha altres que també tenen algunes d'aquestes capacitats (Jingle, que anirà amb clients Jabber aviat, IAX d'Asterisk que a vegades és convenient per per alguns usos, etc.)
L'article intenta que sigui pràctic, i no s'entrarà amb detalls de fluxes d'informació RTP, ports -no sol caler!-, codecs (qualitat, ample de banda, llicències, propietaris, etc.). Només comentar que a Internet hi ha suficient informació, que canviar de codec pot ajudar a millorar la qualitat de transmisió, i que els clients que es vulguin comunicar han de fer servir el mateix codec (la negociació és automàtica).
Configuració de l'àudio
Cal tenir el sistema d'àudio ben configurat. Tan Linphone com Twinkle saben treballar amb ALSA i OSS (veure les seves configuracions). Cal tenir configurat el micròfon. Això és, en el nostre mesclador d'àudio (kmix, aumix, alsamixer) tenir marcat com entrada d'àudio el canal de Micròfon i que no estigui silenciat.
Amb el programa "audacity" es pot provar de fer alguna gravació per veure com sentim la nostra veu.
És millor fer servir auriculars i micròfon, sense altaveus (l'altre persona, sinó, sentirà la seva pròpia veu com torna). Uns auriculars amb micròfon senzill valen uns 3 Euros aproximadament.
Fer una compte a Sipphone
Farem una compte al servidor SIP de Sipphone. Els passos són:
El servidor de Sipphone ens permetrà connectar-nos a altres usuaris d'altres servidors Sipphone (com si fos correu electrònic, no com si fos Skype o Messenger que un només es pot connectar al seu servidor per parlar amb la seva gent). El protocol SIP és un protocol estandaritzat, fins i tot hi ha molts telèfons hardware que el fan servir, així que podriem comprar-ne un i no necessitar l'ordinador per trucar.
He escollit Sipphone per explicar-ho aquí bàsicament perquè es pot fer una compte nova des de la Web (alguns es necessita un programa privatiu -i alguns només per Windows), i és un servidor que funciona raonablament bé. Pagant cert preu per les trucades es pot parlar amb telèfons fixes o mòbils, per trucades internacionals és molt econòmic. Altres servidors permeten trucades gratuïtes durant un minut o pagant uns Euros durant una temporada.
Sipphone té un servei de bústia (arriba un fitxer .WAV per mail), llistat de trucades perdudes, etc.
Comentarem el servei d'echo més avall, però hi ha més números on trucar de Sipphone mateix que es troben a aquesta pàgina Web.
Si mirem la pàgina Web de Sipphone ens cridarà l'atenció que intenten que s'utilitza el client Gizmo. Cal no caure al parany, el Gizmo (que està també per Linux) és un client privatiu, tot i fer servir el protocol SIP. A més a més, Gizmo fa servir un codec que sembla que té algun tipus de llicència i no el poden implementar altres clients lliures, però per compatibilitat inclou també els clients lliures. Quan vem fer les proves, "misteriosament" el sentit de comunicació Gizmo a clients lliures NO funcionava (no se sentia bé) però de clients lliures a Gizmo sí (provat amb diferents codecs). Així que si fèssim servir el client Gizmo estariem amb un client NO lliure, un codec NO lliure, i que "misteriosament" fa unes setmanes no solia funcionar bé la comunicació amb clients lliures.
Hi ha altres servidors SIP, alguns més propers. Buscant per Google els podem trobar fàcilment, i la configuració del client és similar a tots ells. En cas que no donguin explicassions per Linphone o Twinkle, sempre es pot anar a l'ajuda per saber com configurar altres dispositius (com telèfons de Veu per IP o Asterisk) i llavors agafar les dades.
Trucant amb Linphone
Primer de tot, cal instal·lar el programa. Amb Debian, Ubuntus, etc. només cal fer:
apt-get install linphone
També el podriem descarregar de la seva pàgina Web.
Un cop instal·lat, anem a "Go" - "Preferences". Allà, es pot activar el "NAT Traversal options" i posar la nostra IP externa. A mi a cap lloc que ho he provat m'ha fet falta, però si vol es pot marcar i escriure la IP externa (si no la sabem, es pot saber en aquesta pàgina Web). Ull que si tenim IP dinàmica pot canviar cada cert temps (però temps llarg, no hi hauria problemes per fer servir el servei)
Desprès s'anirà a la pestanya "SIP", i es clicarà a "Add proxy/registrar". Allà ho deixarem de la següent manera:
Quan haguem clicat a "D'acord" ens demanarà la informació d'autentificació cap al servei. En aquest quadre de diàleg ho deixarem així:
(El username i userid hi posarem el número rebut per mail, sense els guions. A contrasenya, doncs la contrasenya que hem escollit.)
Ara farem la primera prova. A la finestra principal trucarem al número "sip:17474743246@proxy01.sipphone.com". És un número que ens dirà que ja tenim el programa configurat i desprès ens dona l'oportunitat de fer echo (és a dir, parlar i nosaltres sentirem com ens sentim, amb cert retard).
Per trucar a una altra persona, caldrà marcar el seu número (igual que el servei echo). Si paguessim des de la Web, podriem trucar a números fixes o mòbils trucant a 0034938750000@proxy01.sipphone.com
Trucant amb Twinkle
Twinkle és un altre programa de Veu per IP que suporta SIP. És un programa prou nou, però ja és totalment utilitzable. El podem trobar com a paquet Debian d'Unstable (apt-get install twinkle) o bé des de la seva mateixa pàgina Web (http://www.twinklephone.com
Twinkle està fer per KDE, però es pot compilar sense les llibreries de KDE. Té bona integració amb KDE, l'aspecte és segurament més elegant que Linphone. Té suport per dues trucades simultànies i tot el què se li pot demanar a un programa d'aquest tipus.
A continuació s'explicarà breument la configuració d'aquest, saltant alguns passos que són (espero) trivials (pot demanar si tenim varies interfícies quina es vol fer servir, etc.)
El primer cop que l'engeguem ens permetrà seleccionar un "Wizard" (assistent) per la configuració. També un nom per la configuració (posarem prova01). Després haurem de configurar-ho de la següent manera:
Podem trucar també al servei d'echo, per fer una primera prova. Cliquem a "Call" i posem la direcció d'echo: "sip:17474743246@proxy01.sipphone.com". Aquí el tenim en funcionament:
Twinkle té suport per servidors STUN. Això vol dir que no s'ha de posar la IP externa, ja que la sabrà automàticament. El fet que tingui suport per servidors STUN vol dir que pot superar alguns tallafocs millor.
Annex
Hi ha molts més programes amb suport per SIP, alguns lliures i alguns no. Pel sistema operatiu Microsoft Windows, un d'ells és el Xten X-Lite (gratuït però no és lliure). La configuració és semblant que a Linphone o Twinkle.
Un altre programa que promet molt és la continuació del Gnomemeeting, el Ekiga. Ja té suport per SIP, i ara es troba a fase Beta2, ben aviat la final. Aquest anirà molt bé, i a més també hi ha un servidor SIP segurament ja previament configurat (amb opció per trucar a telèfons fixes). I suport d'audio i video, etc.
OpenWengo és una altra opció. És un programa, amb suport per video, de la gent de WengoPhone. Les proves que vaig fer amb ells no van ser del tot satisfactòries, però cal tenir-lo en compte. Ofereixen trucades gratuïtes i el programa és GPL, amb paquets ja fets per Debian i per Windows. Caldria segurament provar-ho de nou (ho vaig provar fa setmanes) a veure si ha millorat o no. Es poden utilitzar altres programes per connectar-se a OpenWengo
La Veu sobre IP té alguna dificultat, que és com carai es fan les proves. Amb el servei d'echo sol ser suficient (però no és perfecte). Així que hi ha gent que, una mica forçats han hagut de col·laborar en fer aquest article. Concretament en Grap i na Laura, i en Jordi.
Categories: Articles, Varis
Comentaris
- Sense comentaris