Arxius

Veure, crear i editar fitxers PDF en Linux

Escrit al 2010-11-15 12:01:15 per Mecatxis

Un article de How To Linux traduït a la web de Catux.

PDF són les inicials de l'anglès Portable Document Format, que significa Format de Document Portable. És un format de fitxer que es fa sevir habitualment per documents que s'han de compartir amb algú altre. Tot i que va ser creat per Adobe (si, igual que Flash) l'any 1993, l'any 2008 va ser declarat un estàndard obert. Per tant, tothom pot estudiar-ne les especificacions i desenvolupar programari per llegir i crear documents PDF.

 

Què és un PDF?

PDF són les inicials de l'anglès Portable Document Format, que significa Format de Document Portable. És un format de fitxer que es fa sevir habitualment per documents que s'han de compartir amb algú altre. Tot i que va ser creat per Adobe (si, igual que Flash) l'any 1993, l'any 2008 va ser declarat un estàndard obert. Per tant, tothom pot estudiar-ne les especificacions i desenvolupar programari per llegir i crear documents PDF.

 

PDF al Linux, el Windows i el MAC

Característiques:

  • Multiplataforma. Hi ha visors de PDF per tots els principals sistemes operatius (Linux, Windows i Mac), i els documents conserven sempre el seu aspecte original.
  • Un fitxer PDF pot desar una barreja de text, gràfics, imatges i fins i tot música.
  • És un formats més estesos tan a Internet com al món empresarial i l'institucional.
  • Les especificacions són obertes, la qual cosa permet distribuir eines per crear, veure o modificar documents PDF com a programari lliure.
  • Es pot encriptar per protegir el seu contingut i pot signar-se digitalment.

 

Veure un PDF - Només el vull llegir!

Com a usuari, probablement el que més t'interessa és com visualitzar els documents en aquest format. És possible que el teu ajuntament 'hagi enviat un formulari que has d'omplir i estigui en PDF, o simplement vulguis veure un catàleg d'una botiga a Internet. Si ets usuari de Linux estàs de sort: el més probable és que ja tinguis un lector de PDF instal·lat. Només has de fer clic al fitxer PDF, s'obrirà i ja el podràs veure i llegir o, fins i tot, imprimir-lo. Si te camps que s'han d'omplir degut a que és un formulari amb aquesta opció habilitada, probablement podràs editar-los.

Visors PDF instal·lats de sèrie en algunes distribucions
Distribució Visor PDF
Ubuntu Evince
Fedora Evince
Linux Mint Evince
OpenSUSE

Okular

Un altre visor molt popular és de desenvolupat per Adobe. Actualment la majoria d'usuaris -bàsicament usuaris de Windows- només connéixen aquest i no han provat mai cap alternativa. Si prefereixes l'Adobe Reader en comptes de l'instal·lat per defecte en el teu sistema, prova de buscar-lo al teu gestor de paquets o ves a la secció de descarregues de l'Adobe Reader i segueix les instruccions.

Crear un PDF - És bo per compartir

Ara que ja en coneixes els beneficis, pot ser estàs interessat en crear-ne. Per poder compartir documents amb altra gent amb la certesa de que el veuran de la mateixa manera que el veus tu, independentment del sistema operatiu que facin servir i sense que hagin de barallar-se amb programari car i incompatibilitat de versions, tens dos possibilitats:

  • Fer servir el mateix programa amb que va ser creat el fitxer original
  • Fer servir una impressora PDF

Fer servir el programa amb que has creat el fitxer - Opció d'exportació

Alguns programes tenen una opció de exportar i desar el fitxer directament a PDF. Els programes amb aquesta opció són l'OpenOffice.org, L'Inkscape, l'Scribus, ... Actualment, l'Scribus és un dels millors creadors de PDF disponibles, per que te moltes opcions per crear PDF's que permeten ser emprat en impressió professional. Per tant, si vols crear una versió en PDF del teu document, comprova abans si el teu editor pot fer-ho directament.

Fer servir una impressora de PDFs - El poder de CUPS

Una alternativa és fer servir una impressora de PDFs. És una impressora virtual que, en comptes d'imprimir en paper, crea una versió en PDF del document que vols imprimir. A Linux, aquesta impressora ens la aporta el sistema d'impressió estàndard CUPS (la que probablement el teu sistema ja fa servir, no pateixis). És fàcil de fer servir com imprimir un document, només necessites instal·lar el paquet CUPS-PDF (a Ubuntu, Fedora, Linux Mint i OpenSUSE el pots trobar buscant cups-pdf al gestor de paquets), i instal·lar la impressora com si fòs una impressora qualsevol, fent servir l'eina de configuració de les impressores del teu sistema (busca PDF, impressora PDF o noms similars a la llista d'impressores).

Modificar un PDF- Soc el rei dels PDF!

És cert que la majoria de gent que acostuma a fer servir PDFs no saben que es poden editar. I no estic parlant de fer servir programes costosos com l'Adobe Distiller. Hi ha programari lliure que pot editar i modificar fitxers PDFs.

Omplir un formulari amb Flpsed

 

Poder modificar un PDF és molt útil quan reps un formulari que no s'ha creat correctament i no inclou la opció de omplir els camps amb un simple visor de PDFs. O si vols fer anotacions al document que estàs llegint. Normalment hauries d'imprimir el document i escriure-les a ma. Si l'has de tornar a enviar en format electrònic, l'has de tornar a escanejar - quina feinada. Amb un editor de PDFs pots escriure o dibuixar directament  al document, com ho faries en un editor de text o de gràfics, i desar els canvis. Fins i tot si imprimeixes el document, sempre és millor escriure a màquina que no pas a ma. Alguns dels programes per editar PDFs, llistat sense cap ordre en concret, són:

  • PDFedit: Permet modificar l'estructura i altres canvis en profunditat. Precisament per això pot resultar massa complexe pels quin no estiguin familiaritzats amb les especificacions del PDF. Si només vols fer canvis menors com ara escriure una mica de text, no és la teva eina.
  • Xournal: Perfecte per anotacions i esbossos i molt fàcil de fer servir. Si tens una tauleta gràfica, serà la teva eina preferida.
  • FLPsed: Un programa molt senzill, que només permet introduir text. Suficient si el que vols és omplir un formulari.
  • PdfMod: Editor minimalista que permet reordenar, rotar i treure pàgines, editar el títol i combinar documents arrossegant pàgines de l'un a l'altre.
  • jPdf Tweak: Les funcionalitats són semblants a les del PdfMod i te algunes coses més, com ara afegir marques d'aigua.
  • Inkscape: Permet importar fitxers PDF i editar-los com si fossin fitxers de Inkscape «normals», amb capses de text, imatges incrustades, etc. El document resultant pot ser exportat a PDF. És una bona opció si vols fer alguna cosa més que afegir text, però et sobrepassa la complexitat de PDFedit.
  • GIMP: Bé, no és exactament un editor de PDFs. Pot obrir una pàgina d'un PDF i permet editar-la com una imatge de mapa de bits i ja està. Si vols tornar a tenir un PDF, has d'instal·lar el CUPS-PDF. He inclòs el GIMP perque és un editor de gràfics molt conegut.
  • Fent anotacions amb Xournal

 

 

Categories: Articles, Iniciació


Comentaris

  • Molt bo i útil!!! Gràcies.

    Escrit al 2011-02-07 15:16:19 per GRiera

  • Hola, M'agadaria comentar que tecnologia flash no va ser creada per Adobe, si no per Macromedia. Adobe va comprar Macromedia i tots els seus productes. http://ca.wikipedia.org/wiki/Macromedia Joaquim Duran

    Escrit al 2012-03-12 13:24:39 per Joaquim Duran

Arxius